Herbert Thomas Campbell

Rank: Flying Officer

S/N: 429070

Function:  Bomb Aimer

 

 

 

 

Bommenrichter

    

H.T. Campbell werd geboren op 10 juni 1922 in Mudgee, New South Wales, Australië. Op zijn 17e nam hij dienst als klerk in een bank in Mudgee.

In juni 1940 werd hij opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Hij wou in dienst gaan bij de luchtmacht, maar zijn vader gaf hem geen toestemming. Na lang aandringen mocht hij dit toch.

 Hij begon zijn vliegopleiding in april 1943 te Narromine, NSW. In juni werd hij overgeplaatst naar het EATS (Empire Air Training Scheme)in Canada. Voor zijn afvaart vierde hij nog zijn 21e verjaardag in Mudgee bij zijn ouders 2 zussen en zijn schoonbroer. Als verjaardagsgeschenk kreeg hij een uurwerk waarin zijn naam en stamnummer werden gegraveerd.

         

Hurbert Campbell, samen met zijn familie op zijn 21e verjaardag, voor zijn vertrek naar Canada.

Hij kwam in Canada aan in juli 1943 waar hij in Ontario een opleiding kreeg als piloot. Maar op 18 augustus werd deze onderbroken. Hij kon om een ons ongekende reden de cursus niet verder volgen. Hij kreeg de keuze, terugkeren naar Australië of een omscholing volgen voor navigator of bommenrichter. Bert koos voor het laatste. Daarop werd hij naar Manning Pool gezonden in Toronto waar hij zijn training begon in november 1943. Op 24 februari 1944 werd hij gekwalificeerd als bommenrichter en werd hij in april ingescheept voor de lange reis naar Engeland. Hier kreeg hij verder onderricht als bommenrichter te Penrhos in juni. In juli verbleef hij een maand in Llandwrong bij de No.9 AFU (Air Flying Unit). Hij deed er bombardementsoefeningen met Avro Anson vliegtuigen.

                              

                           De beoordeling van Campbell als bommenrichter in zijn logboek

Half augustus 1944 werd hij overgeplaatst naar No.30 OTU in Seighford waar hij op 21 augustus tot de basiscrew van Jenkins behoorde. Op 1 januari werd hij ondergebracht bij het 460e squadron in Binbrook. Hier begon hij aan de operationele bombardementen op Duitsland: Zeitz, Weisbaden, Bottrop, Politz, Dresden en tenslotte de fatale vlucht naar Dortmund op 20 februari 1945. Op dat ogenblik was Campbell nog geen 23 jaar oud. Hij haalde 140 vluchturen over dag en 120 uren 's nachts.

The watch from Campbell he got from his family on his 21st birthday.

This watch was found by a farmer named Kenens in field in Zelem just after the plane crashed.

The watch was given to Jenkins during his first visit in Linkhout at 1987.

Jenkins gave the watch back to Herberts 3 sisters in Mudgee, Australia.

 

The son of the farmer who gave the watch to Jenkins

 

A telegram I got from the sisters of Herbert Campbell to let me know they got their brothers watch back after more then 40 years!

The 3 sisters showing Herberts watch.